4 voordelen van de golfsport

Golf is een geweldige sport, waar helaas de nodige misverstanden over bestaan. Zo zou het alleen voor de elite zijn, een typische gepensioneerdensport zijn of zelfs ├╝berhaupt geen sport zijn. Allemaal vooroordelen die niet berusten op de waarheid. In plaats van deze vooroordelen, richten we ons liever op de voordelen van golf. Hieronder noemen we er vier.

Golf is gezond voor lichaam en geest

Als een van de weinige sporten combineert golf grote lichamelijke gezondheidsvoordelen met een positieve invloed op de geest. Dit laatste is niet zo vreemd, want golfen verlaagt het stressniveau door de unieke combinatie van rustig bewegen en groene natuur. Na een dagje golfen ben je dan ook helemaal ontspannen.

Minstens zo interessant is de positieve invloed van golfen op het lichaam. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat golfers gemiddeld een stuk langer leven dan niet-golfers. Dat dit ook daadwerkelijk door het spelen van golf komt, blijkt uit het feit dat andere beïnvloedende factoren zoals geslacht, leeftijd en sociaal-economische status door de onderzoekers zijn uitgesloten.

Golfen is een veilige bezigheid

In tegenstelling tot veel andere sporten, is golf een veilige bezigheid voor je lichaam. Daar waar populaire activiteiten zoals fitness en hardlopen vaak onvermijdelijk resulteren in blessures, komen deze bij golf nauwelijks voor. Dit komt onder meer door de grote betrouwbaarheid van golfleraren en lesmethoden, waardoor een speler zijn of haar lichaam nooit teveel belast.

Het spelen van golf minimaliseert niet alleen de kans op blessures, maar ook op andere gezondheidsklachten. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat wandelen, een centraal onderdeel van golf, gezonder is dan intensief sporten. Het heeft een positief effect op veelvoorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en uiteenlopende psychische klachten.

Golf is ook een denksport

Golfen is veel meer dan alleen tegen een balletje slaan. Een goede golfpartij kan soms een waar schaakspel zijn. Vooruit plannen speelt hierin een centrale rol. Soms een korte bal slaan, kan strategisch een verstandige zet zijn om met de slag erna een hoge score te behalen. Een misslag vereist aanpassing van de strategie en vraagt om snel denken en adaptief vermogen.

Golf is een sociale sport

Golf is een van de meest sociale sporten die er is. Het wordt vaak met meerdere mensen beoefend, speelt zich af in een rustige omgeving en biedt vanwege het wandeltempo alle ruimte voor een goede conversatie. Helemaal leuk is het om lid te worden van een golfclub, zodat je mee kunt doen aan wedstrijden, etentjes en andere leuke gelegenheden.

Reageren is niet mogelijk